Utstillingen “The line of Embroidery drawn on paper” ved Indre Østfold Kunstforening inneholdt blant annet Åse Liv Hauan sine arbeider med utgangspunkt i et mangletre fra Eidsberg. Ornamentikk fra dette er overført til broderi på en duk som gir preging i linpapiret, spent opp på jute og malt med limfarge. Eva Grøttum sine arbeider hadde bakgrunn i et prosjekt som har gått over flere år hvor utgangspunktet er en engelsk utgivelse om broderiet – «The Art of Embroidery». I denne utstillingen ble det vist blant annet to nye store digitale trykk. Kunstnernes visuelle budskap på papir er et fellesprosjekt som består av to plakatsøyler.
(Plakatsøylen ble først virkeliggjort i 1854 i Berlin på forslag fra tyskeren Ernst Litfaß fra Berlin, og derfor kjent på tysk som ( Litfaßsäule ) Her forteller kunstnerne litt om seg selv og sitt konsept for denne utstillingen: Vår bakgrunn og første møte var ved SHKS i 1974. Etter hvert studerte vi på forskjellige steder, Hochschule der Kunst i Berlin og SKA i Oslo. Eva Grøttum har bodd og arbeidet i Berlin mens Åse Liv Hauan har vært etablert ulike steder i Norge. I 2004 malte vi et rom med stjernemønster ved Akershus kunstnersenter og i 2015 utførte vi store veggarbeider ved galleri Frise i Hamburg. Sommeren 2021 laget vi utstilling i Surnadal Billag med bakgrunn i papir og ornamentikk. Fellesskapet er mønsteret og det ornamentale, som begge også individuelt jobber med – om uttrykt på ulike vis. Papir har blitt et materiale vi begge bruker og forsøker å finne uttrykksformer for som kan understreke det direkte og enkle. Selvlaget papir av linfibre med broderte vannmerker sammen med gamle male og tapetseringsteknikker med jute, limklister og cellulose. Også digitale print og masseprodusert plakatpapir. Vi bruker symboler og ornamentikk sammen med ulike materialer ikke bare dekorativt men også som et meningsbærende og kulturelt element. De blir lånt/appropriert og omformet inn i en annen kontekst. På samme måte som alle kulturer til alle tider har lånt og fått impulser fra andre. De fleste ornamenter har opphav i myter og fortellinger og blir til meningsbærende symboler for noen, for andre en visuell opplevelse. Vi ønsker at en transformasjon av kjente elementer blir til en ny kontekst og via en visuell representasjon på en plakatsøyle eller direkte på vegg vil gi et nytt blikk på det man tror man kjenner. Forhåpentlig kan dette føre til undring og oppmerksomhet for et visuelt språk og et felleskap.
0 Comments
Espen Tveit og Bente Louise Aas stilte ut sammen i Indre Østfold Kunstforening i perioden 8. til 23. januar 2022. Fotografen Espen Tveit har fått mye oppmerksomhet de siste årene med utstillinger nasjonalt og internasjonalt for sine lavmælte, men skarpt observerende bilder. Sist nå i høst med innkjøp av 7 foto til Nasjonalmuseet. Han arbeider vanligvis i serier, men denne gangen viste han bilder fra 35 års virksomhet. Han håpet å vise at det allikevel går en rød tråd gjennom arbeidene, et kjennetegn i stemning og atmosfære.
Bente Louise Aas har også en rik utstillingshistorie, og viste flere av sine særpregede, små oljemalerier. Motivene var som før en blanding av natur og kultur, og man kan spørre seg om det er mørknende kveld eller tidlig morgen. De gir ofte et melankolsk og fremmedgjort inntrykk, men er alltid vakre og uttrykksfulle. Foto mot maleri med alle de forskjellene det innebærer, men de har mye felles. Begge arbeider i små formater, og begge med uttrykk hvor man kan føle at tiden står stille i klare og uttrykksfulle komposisjoner. Vi opplevde et interessant møte mellom disse to kunstnerne i denne utstillingen der de som utøvere løftet hverandre frem. Kurator for utstillingen var Halvard Haugerud. Et lite tilbakeblikk fra en vellykket medlemsutstilling i 2021. En god avslutning på året der vi endelig fikk gjort litt stas på våre medlemmer. Det ble servert mat og drikke, og vi hadde levende musikk og quiz på tradisjonelt vis.
En spesiell takk til medlemsutstillerne: Cathrine Medhus, Thore Fredrik Ødegaard, Britt Juul, Hege Synøve K. Evensen, Olav Tokerud, Eileen Røstvig, Tove Sveen Holstvold, Renate Førrisdahl, Kristin Westbye, Kåre Brynjulvsrud, Torill Grefslie og Judith Gaasland. «I mine malerier er fargen både et virkemiddel og et mål i seg selv», sier Kari Brit Kjerschow om bildene hun viste i denne soloutstillingen ved Indre Østfold Kunstforening høsten 2021. I utstillingen viste Kjerschow bilder fra sitt prosjekt: «Solens timer og fargenes forandring» som er produsert i perioden 2019 til 2021. Inspirasjonen og det kunstneriske fokuset i dette prosjektet er impresjonismens atmosfæriske uttrykk, musikalitet og transformasjon av lys og farge til materie. Kjerschows bilder er parafraser over kjente motiver og metoder fra impresjonister som Claude Monet, Ludvig Karsten og Anna Ancher samt personlige tolkninger av historiske bilder og klassiske motiver som stilleben og landskaper der lyset transformeres til farge og strøk i et malerisk formspråk fra vår tid. Kjerschow er opptatt av atmosfæriske stemninger og jobber lyttende med inspirasjon fra komponister som Debussy og Ravel.
Christian Berg Gravningen: “Heavy snow”
Indre Østfold kunstforening 25.september-10.oktober Av den yngre generasjonen kunstnere, har Christian Berg Gravningen fått mye fortjent oppmerksomhet. I sine ekspressive, men poetiske, malerier, viser han bilder fra sine nære omgivelser, erfaringer og minner. Det kan være blomsterbuketter, bygårder, vinterlandskap, portretter eller bilder fra film og foto. Alt gjort på en fri og upretensiøs måte med en iakttagende tilstedeværelse. De kan være melankolske og mollstemte, men ofte med humor og gjort på en måte som føles befriende. Særlig sett i kontrast til de siste tiårs mange konseptuelle og teoritunge prosjekter. Gravningen arbeider også med skulptur, og utstillingen viste hans siste arbeider med keramiske figurer. Liv Krekke Kaada og Helle Mellemstrand
SAMMENVEVING I perioden 28. august til 12. september presenterte Indre Østfold Kunstforening duoutstillingen : SAMMENVEVING av Helle Mellemstrand, tekstil og Liv Krekke Kaada, maleri og miks media. Liv Krekke Kaada var tidlig interessert i tekstile teknikker, som brodering, strikking, applikasjoner, stofftrykk og vev, men valgte etter hvert og som kunstner å uttrykke seg i maleri og grafiske teknikker. Fortsatt er hun interessert og blir påvirket av disse teknikkene, spesielt vev, - som hun nå jobber med på sin måte. Liv Krekke Kaada klipper opp grafiske trykk og gamle malerier. De blir ødelagt for så å veves og limes sammen, Det gir nye uttrykk og mønstre. Hun liker tanken på at motiver, mønstre og motiver blir gjemt, men likevel forblir en del av det nye som oppstår, tilfeldig eller planlagt Prosessen er langsom og kontemplativ. Resultatene gir så inspirasjon til malerier. I malingen starter hun gjerne med et rutenett, er opptatt av farge, lag på lag, transparens, bevegelse og rytme. Prosessen som malingen gir, kan lede henne inn på nye veier og uttrykk, men tanken på vev, - innslag og renning er hele tiden med. Hjemmeside: livkrekkekaada.no Helle Mellemstrand er opptatt av tekstiler og former som vekker felles minner og opplevelser. Materialene hun bruker er selvlaget filt og gjenbrukte husholdningstekstiler. På noen av de filtede tekstilene eco-printer hun. Ecoprinting er en type plantefarging der man legger planter direkte på en tekstil, damper dette og dermed overfører et avtrykk av planten direkte på tekstilen. Plante-avtrykk gir et ustabilt trykk og avtrykkene på disse arbeidene vil med tiden forandre farge, falme og til slutt nærmest bli borte. Som en slags langsom Snapchat. I noen av filtverkene er det tovet inn forskjellige materialer, som for eksempel plastsøppel fra Jærstrendene. Plasten blir liggende som små glimt inne i ullen og vil vare lenge etter at plantetrykket er falmet bort. Mellemstrand klipper opp stivede tekstiler (stivet med utvannet lim, tekstilene blir ganske harde, men kjennes myke ut på overflaten), i lapper på 5 x 5 cm og syr dem sammen igjen i nye mønstre. Hjemmeside: hellemellemstrand.no Det å klippe opp og koble sammen på nytt, veve, lime; fragmentere og transformere, - det jobber begge kunstnerne med. De bearbeider gamle arbeider og materialer om til nye uttrykk, nye mønstre og nye verk. 31.07. - 15.08. 2021 Utstillingen "en dag av gangen" av Kjersti Foyn og Ina Marie Winther Åsheim var en subtil, sart og vakker utstilling. Her er noen tilbakeblikk og en tekst om selve utstillingen. Konseptet "en dag av gangen" var en vandreutstilling der de fleste verker tidligere i sommer var utstilt på vegne av Fredrikstad Kunstforening. Kjersti Foyn og Ina Marie Winther Åshaug
En dag av gangen - Indre Østfold Kunstforening Duo-utstillingen En dag av gangen er en sammensetning av to billedverdener, der kunstnerne på hver sin måte nærmer seg sine hverdagslige omgivelser hovedsakelig gjennom maleri. Med utgangspunkt i uspektakulære motiv knyttes kunstnerskapene seg sammen gjennom material-nære og lavmælte arbeider. Kjersti Foyn arbeider med lys, rom og atmosfære i interiør og landskapsmaleri. Motivene blir malt på stedet med objektet fremfor seg. I utstillingen viser hun oljemalerier og akvareller som er malt fra ulike lokasjoner, som i skogen, kirke eller i andres hjem. Lyset fungerer som et slags hovedmotiv, hvor lyset males i små nyanserte fargetoner. De samme motivene blir ofte malt flere ganger slik at subtile kvalitative forskjeller kan oppstå. Ina Marie Winther Åshaug har et naivistisk og søkende formspråk der motivene ofte er hverdagsscener enten hentet fra fotoskisser eller direkte fra virkeligheten. I blant arbeider hun mer idébasert over tid. I det seneste prosjektet tar hun utgangspunkt i foto av det vennene hennes ser rett foran seg når hun sender sms til dem. Hun arbeider ofte med funnet materiale som innrammede bilder kjøpt på loppemarked, tomme gulnede sider fra gamle bøker, og utslitte putetrekk. Kjersti Foyn (f. 1985 i Stavanger) er for tiden bosatt i Hamburg. Hun er utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim, Kunsthøgskolen i Bergen og Kunstakademiet i Düsseldorf. Foyn har vist arbeider i Norge og utlandet ved blant annet Kunsthaus Hamburg (DE), Tromsø Kunstforening, Galleri LNM, Performa Biennial (US), og Astrup Fearnley Museet. Hun har flere ganger stilt ut ved Høstutstillingen og Trøndelagsutstillingen. Ina Marie Winther Åshaug (f. 1983 i Brønnøysund) bor i Göteborg, er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Hun har deltatt på utstillinger i både Norge og Sverige, blant annet Høstutstillingen, Trøndelagsutstillingen, Nordnorsken, Tegnebiennalen, Östergötalands Länsmuseum. I tillegg arbeider Åshaug med bokformatet og deltar blant annet i flere antologier skapt av BLOKK forlag basert i Oslo. I 2019 kom bildeboken “Stiftet” (Tekst Linda Holmer) på svenske Dockhaveri förlag. Åshaug og Holmer driver også Tegnerklubben Järven. Fikk du ikke med deg vår siste utstilling i Galleri Festiviteten? Her er et tilbakeblikk fra utstillingen med Morten Røssland 12-27 juni 2021. Vil du vite mer om dette arrangementet og om kunstneren så kan du lese vårt forrige innlegg. God kunstsommer fra oss i styret.
Lørdag 12. juni åpnet vi utstilling med Morten Røssland her i Galleri Festiviteten. Morten Røssland (f.1957 i Bergen) er en kunstner som har holdt seg godt skjult. Til tross for jevn produksjon av høy kvalitet, har han sjelden vist seg frem på kunstscenen. Det er derfor en stor glede for Indre Østfold Kunstforening å vise en separatutstilling med ham med nye verk, men også med arbeider som strekker seg tilbake i tiden.
Røssland arbeider med maleri, tegning og grafikk, og er en filosofisk og tenkende kunstner. Han arbeider både figurativt, symbolskt og nonfigurativt ekspressionistisk, ofte med utgangspunkt i nær natur, i fugler og dyr. Inn i dette universet plasserer han mennesket, nå og i en mytisk sammenheng. Kunstneren sier selv: Art is the tree of life, science is the tree of death. (William Blake) Min storer lidenskap i oppveksten var fugler og dyr. Jeg ville bli biolog. men 2 år med realfagstudier ved Universitetet i Bergen var nok. Det var som jeg hadde klatret opp feil tre, Fakta og analyse var i ferd med å ta livet av det som tidligere var interessant, og da jeg kom inn på Kunsthåndverkskkolen i Bergen var det som å få et nytt liv. Senere kom jeg over dette utdraget ffra "Autobiography" av Charles Darwin, selve biologifagets "Gudfar ": "My mind has changed during the last twenty or thirty years…I have also almost lost any taste for pictures or music… My mind seems to have become a kind of machine for grinding general laws out of large collections of facts… If I had to live my life again I would have made a rule to read some poetry and listen to some music at last once every week…The loss of these tastes is a loss of happiness, and may possibly be injurious to the intellect, and more probably to the moral character, by enfeebling the emotional part of our nature." (s. 138-139) Darwin´s evolusjonsteori detroniserte "Gud" og sementerte vitenskap som vår tids dominerende tankesett, et tankesett like dogmatisk som religionen det forkastet, for det er fremdeles ingen plass for avvik fra generelle lover basert på store mengder fakta. "May God us keep from single vision and Newton´s sleep" skrev Blake 100 år før Darwin. Et slikt avvik er spørsmålet om deler av sinnet er utenfor tid og rom. I januar 2001 drømte jeg om et bilde i en bok av en mann som var truffet av 2 jagerfly. I 2016 kom skulpturen "Tar Baby vs. St. Sebastian" av Michael Richards frem i lyset som viste en mann truffet av en sverm av fly. Richards var i atelieret sitt i Twin Towers da flyene traff og var blandt de omkomne. St. Sebastian var helgen for de forfulgte kristne, men også helgenen offrene for pesten vendte seg til i middelalderen. Det skal være det mest malte kristne motivet etter korsfestelsen. Morten Røssland Vi i Indre Østfold Kunstforening gratulerer våre medlemmer med dagen!
En ekstra glede har vi av å endelig kunne invitere til ny utstilling i Galleri Festiviteten. Vi har måttet holde stengt så langt i år og nå er vi så klare for besøk av kunstinteresserte. Kommunens covid-19 regler sier maks 10 personer i lokalet samtidig så det vil være vakt ved døra. Vi gleder oss til å treffe dere! Ut og Male Hester -& Co. Indre Østfold Kunstforening 19. mai til 6. juni Kunstnergruppen -& Co. har siden 2019, reist ut til Homstvedt gård i Mysen, for å male. Vertskapet, Halvard Haugerud og Hilde Svalheim, kunstnere de også, veksler mellom arbeidet i kunstnerboligene på Ekely og Homstvedt. Her på gården har de altså to hester, Perryman og Gnist som ris jevnt og trutt, ikke minst av den punktlige Fritz, hver onsdag klokken tre. Haugerud vokste faktisk opp og gikk på skole her på gården, den gang den huset 120 elever og undervisningen ble fordelt slik at hver gruppe kun hadde to dager skole i uken. Men det vi egentlig mente å si, var at Haugerud og Svalheim, og ikke minst hestejenta Aud i kårboligen, hun som har vært trailersjåfør og fisket opp samtlige vann i Østfold, de har alle sammen vært svært generøse, og ofte stelt i stand langdryge lunsjer. Her forleden knerta forøvrig det ene -& Co. medlemmet, Jens, hanen, slik at Halvard tilberedt en nydelig Coq au vin, som vi nøt med bobler og rødt i både glass og sinn. Men tilbake til arbeidet og utstillingstittelens åpenbare motiv; altså de enorme og forunderlige dyrene som er så vanskelige å male. Så vil vi påpeke at disse årene, først og fremst, har vært et omfattende søk etter billedlig mening, utover motivene på gården. Vi søker nemlig like mye i malermaterien som i det vi avbilder. Fokuset starter gjerne på et motiv, men så snart dette har begynt å etableres som et maleri, skiftes fokuset over til maleriet i sin helhet, og hva det behøver for å bli et både interessant og godt bilde, noe man kan både nyte og bryne seg på, som tilfredsstiller og skaper undring og nysgjerrighet. Og vi har malt mye, både mursteiner, låver og låvedører, skur, hestemøkk, innhegninger, kårbolig, gamperæver, biler, parasoller, stubber, blomster og krukker, plastmøbler, stein, hest og åkerlandskaper. I sistnevnte, blir malingen i disse bemerkelsesverdig fokuserte bildene ned i marken, til både muld, gjørme, vann og klimatiske skiftninger. I andre bilder finner vi abstraherte gårdsdetaljer, der det eneste motivet kan være en liten gul markblomst, som blir til et fullkomment stilisert maleri, med all mening i verden. Andre ganger bare noen steiner og knauser, kanskje en trillebår, eller en plutselig scenisk komposisjon med felte trær og en grønn kano i skauen. Samtlige medlemmer i gruppen er også dokumentert, enten de er abstrakte eller i regnjakker utpå åkeren, i slutten av november, når elva flommer, eller stående vendt mot hverandre med hvert sitt staffeli, lik en duell-scene fra Det Ville Vesten. Innhengninger og gjerder går igjen, med spirende vårbjørk i klassisk ynde, dog i en bemerkelsesverdig ekspresjonistisk og rastløs ånd. Abstrakte figurer og hester så vidt synlige i oljemaling. Alltid oljemaling, denne uregjerlige og materielle substansen ingen riktig blir klok på, men som man får så mye igjen for å stikke huet inn i. Medlemmene har gjort denne reisen, dels som en øvelse, men like mye for å kalibrere blikkene i kunstens tjeneste, for et nytt og friere maleriterritorium, uhildet av dagens standard. Og det vi faktisk fant når vi endelig drog alle arbeidene frem fra låvens mørke kriker og kroker, der de eldste hadde vært i nesten to år, var at disse, nå gjenforent med dagslysets varmende stråling, faktisk ganske naturlig og av seg selv utfyller og komplementerer hverandre særdeles godt, og uten større anstrengelser enn bilturen frem og tilbake mellom hver økt. Omlag seksti bilder er rammet inn med lokal furulist, men hvor mange som ender opp på galleriveggen er enda uvisst. I utstillingen presenteres arbeidene slik vi har for vane; uten å oppgi hvem som har malt hva. -& Co. 13. mai 2021 Biografi -& Co. -& Co. består av konstnärerna Jens Hamran, Patrik Entian och Aleksi Wildhagen. Vi upptäcker världen med hjälp av oljefärg och stafflier, vilket ofta även jäser ut till filmer, olika uppträdanden på bakgator, i en skogsglänta, på torg och överraskande möten med folk. -& Co. etablerades en junidag 2014, på en vägkrog i södra Buskerud, av Aleksi och Patrik. Vi bodde då i Skien och i Drammen. Vi ville måla tillsammans och prickade därför ut den geografiska mittpunkten mellan orterna vilket visade sig vara Hvittingfoss. Där har vår verksamhet till stor del sedan föregått. -& Co. började måla gatulängs från norr till söder och ställde efter ett år ut resultaten på Best bensinstation, som ligger vid rondellen. På resan träffade vi Terje och Berith, ett lokalt country- och westernpar. De har en gård strax utanför Hvittingfoss som heter Borgen och som är fylld av vagnar, skrot och annat värdefullt. Till detta favelaliknande paradis flyttade nu -& Co. och därifrån har ett flertal av våra utställningar, filmer och böcker blivit producerade. Sommaren 2018 blev Jens med i -& Co. Något annat var oundvikligt med en sådan eminent målare penslande i vårt land. Tillsammans med Terje och Berith etablerade vi samtidigt Borgen Museum. En plats för samtidskonst och parallellkultur, där vi kuraterar olika konstnärer. Vid sidan av Hvittingfoss går våra upptäcktsresor på kors och tvärs. En gång målade -& Co. 36 utsikter av fjället Knyken i Surnadal på fem dagar. På den sjätte dagen ställde vi ut alltsammans i det gamla bussgaraget i bygden. Knyken visade sig vara närmast lika helig för de lokala i Surndal som Fuji är för Tokyoborna och målningarna blev sålda lika raskt som smör i solsken. När -& Co. under den sista tiden har målat hästar, åkrar och blommor hemma hos Halvard och Hilde på Homstvedt gård, har vi också i perioder målat längs Hardangerfjorden. Resultaten från dessa resor kommer att visas i en stor utställning på Kabuso kunsthall i Øystese under hösten 2021. CV -& Co. Utställningar 2021 Hardanger -& Co., Kabuso Kunsthall, Øystese i Hardanger 2021 Ut og Male Hester -& Co., Eidsberg Kunstforening, Mysen 2019 Gilhus Flaskehals -& Co., Lier Kommune 2018 Munch, Wirkola -& Co., Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg 2018 Dance of Life -& Co., Novemberutstillingen, Drammen Museum 2018 The Artist -& Co., Kunstnerforbundet. Oslo 2018 Borgen Museum -& Co. 2017 Knyken - & Co., Møre og Romsdal kunstsenter, Molde 2017 Knyken - & Co., Surnadal Billag AS/AiR, Surnadalsøra 2017 Boy Leslie -& Co. 2017 The Painters -& Co., Galleri LNM, Oslo 2016 Don Quixote, Sancho Panza -& Co., Trøndelag Senter for Samtidskunst. 2016 Vestlandsutstillingen -& Co., VU 2016, Flere utstillingssteder på vestlandet. 2015 Hvittingfoss -& Co., Best bensinstasjon, Hvittingfoss. 2014 Høstutstillingen #127 -& Co., Kunstnernes Hus, Oslo Publikasjoner 2017 El Rancho - & Co. Fotobok. Støttet av Kulturrådet og Vederlagsfondet. 2017 Malerisk feltarbeid, Interview -& Co. Magasinet kunst, (artmagazine) 2016 Don quixote, Sancho Panza - & Co. Fanzine/Essay. 2015 Hvittingfoss -& Co. Bok utgitt på forlaget -& Co. Støttet av Kulturrådet ogco.no |