Indre Østfold Kunstforening
  • Hjem
  • Utstillinger
  • Kontakt
  • Om oss
  • Søke utstillingsplass
  • Blogg
  • Hjem
  • Utstillinger
  • Kontakt
  • Om oss
  • Søke utstillingsplass
  • Blogg
@iokunstforening

Aktuelle saker

NYTT NAVN - NYE MULIGHETER

20/1/2021

0 Comments

 

VI HAR BYTTET NAVN TIL
Indre Østfold Kunstforening


I sammenheng med kommunesammenslåingen har Eidsberg Kunstforening besluttet å endre navn til Indre Østfold Kunstforening. For å fremheve navneendring har styret designet ny logo. Vi har valgt oss et figurmerke som symboliserer KUNST. En høyreist K med en form som innbyr til lek og persepsjon. En K med perspektiviske linjeføringer som symbol på mulighet for ulike retninger, som uttrykk, teknikk, sjanger, osv. Figurmerket skaper i tillegg rom for mønsterdanning og bidrar til dekor etter behov i profileringen.
-
Vi gleder oss over et nytt år med nye muligheter!

0 Comments

AULIE NÅ

20/11/2020

0 Comments

 
Fikk du ikke med deg utstillingen, Aulie nå? Her er utstillingen presentert i helhet.
kurator: Halvard Haugerud.
•
Reidar Aulie var professor ved Statens Kunstakademi, og var en markant og viktig kunstner i sin samtid. Gjennom sitt ekteskap med Kari Randem fra Eidsberg besøkte han og bodde tidvis i Eidsberg og skildret miljøet og landskapet her i sin kunst.
•
En privatperson bygget opp en stor samling av Aulies kunst, og denne eies i dag av den lokale banken.
•
Vi har nå laget en utstilling hvor vi viser verk fra denne samlingen sammen med en gruppe samtidskunstnere som representerer forskjellige aspekter ved Aulies kunst, både det estetiske, politiske og sosiale. Vi ønsker å vise hvordan man fremdeles kan se en arv og påvirkning fra Aulie hos kunstnere i dag, og vi har bedt billedkunstner Halvard Haugerud kuratere utstillingen. Han har funnet og invitert en gruppe kunstnere og har laget en interessant og variert utstilling hvor kunst i dag møter kunst fra en annen generasjon. Forskjellene blir tydelige, men oppsiktsvekkende er det også hvor mye de har felles.
•
#halvardhaugerud
#reidaraulie
#hanneborchgrevink
#mariannebratteli
#christianberggravningen
#jenshamran
#brittjuul
#steinarhagakristensen
#asbjørnstrøm
#hildesvalheim
#espentveit
#sidselwestbø
#bentelouiseaas
•
0 Comments

KNUT ODDVAR SOLBERG

17/9/2020

0 Comments

 
Picture
Lørdag 5. september åpnet vi Knut Oddvar Solbergs utstilling i Galleri Festiviteten. Av hensyn til smittevernregler var dette en lukket åpning kun for inviterte. Gjestelisten besto av kunstnerens venner og bekjente. Vi ønsker her å dele noen av opplevelsene fra åpningen der det i tillegg til åpningstale ble holdt diktlesning av kunstnerens kone, Synnøve Solberg og dikteren Morten Tutturen. Utstillingen holder åpent til og med søndag 20. september. Besøket etter åpningen har vært meget god og vi anbefaler virkelig medlemmer og andre å ta besøket til Mysen og Festiviteten kino og kulturhus denne siste helgen. Galleriet ligger i annen etasje og holder åpent lørdag og søndag fra 12:00 til 15:00.  Åpent for alle - gratis inngang.

Åpningstale av leder:

Velkommen til publikum og spesielt velkommen  til deg vår æresgjest, Knut Oddvar Solberg. 
Om man skulle beskrive dine bilder kunne man rent denotativt beskrive dem som abstrakte og fargerike. Selv når jeg står her og observere galleriet, vil jeg si at de oser av skaperglede.

Vi har noe til felles du og jeg - ønsket om å dele erfaringer og å lære bort (Knut Oddvar har arbeidet som lærer i en årrekke).  I den forbindelse er det for meg noen tanker jeg gjør meg i mitt virke som lærer når jeg betrakter dine arbeider. Regjeringens arbeid med fagfornyelsen har blant annet som mål at elever skal oppleve skaperglede i skolen. Her kan vi lese at "
elevene skal lære og utvikle seg gjennom sansning og tenkning, estetiske uttrykksformer og praktiske aktiviteter. Kreative og skapende evner bidrar til å berike samfunnet"! Som lærer er det en berikelse å invitere elevene med og la de oppleve kunst i nærmiljøet og jeg gleder meg til å kunne vise frem ditt arbeid for mine elever som en del av deres utdanning innen kreative og visuelle fag. "Kunst og kultur omfatter mange skapende og kreative fagområder, som påvirker både våre fysiske omgivelser og samfunnsutviklingen. Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling". Jeg vil nå gjerne få lese dine egne ord hentet fra din nettside som jeg så tydelig synes beskriver dette med å utforske i en skapende prosess:

Slik maler jeg.

For meg er maleprosessen en slags samtale mellom det som skjer på lerretet og meg selv. En form for meditasjon. Jeg begynner med en farge; legger en ny over hvor jeg lar den første lyse gjennom på tilfeldige steder. Ut fra det som oppstår velger jeg enda en farge; legger den på ganske spontant. Noe er i ferd med å oppstå, og min oppgave blir nå å »lytte» til det som blir til på lerretet. For hvert nytt penselstrøk oppstår det noe nytt. Hva krever nå helheten at neste skritt blir? Kanskje litt rødt i høyre hjørne. Former oppstår. Kanskje forkastes de og nye kommer fram. Slik arbeider jeg mot det jeg søker: Et fortettet , vibrerende uttrykk for noe som kommer innenfra i bildet.

Et poeng for meg er ikke å ha fikserte forestillinger på forhånd om hva resultatet skal bli. Jeg etterstreber å være i en levende skapelsesprosess hvor alt kan skje. Til slutt kan kanskje en liten fargeflekk gjøre at alt faller på plass og jeg kan oppleve en helhet jeg føler jeg bare må takke for. Det er på en måte ikke bare jeg som har malt bildet. Det har blitt til ved at jeg har vært åpen for hva bildet til enhver tid har krevd.

Teksten gir et godt bilde på skapelsesprosessen hos deg Knut Oddvar, og for meg vil jeg si at galleriet i dag oser av SKAPERGLEDE!

Til lykke med din utstilling!

​Diktlesing av Synnøve Solberg
SKJULT av Stein Mehren


Åsene blå av natt og dag
Sjøer  rammes av grunnfjellets tone
og fryser på ett sekund, Himmel, jord, hav
Hvem eller hva er de bilder på

Jeg spør, men hvem er det som spør
i meg og hva spørres ... Er det språket
som blir spurt, eller er språket selve
det spørsmålet livet stiller meg

Ja, hvem er det som snakker
i diktet. Er det en indre stemme i meg
Eller er det stemmer utenfor meg, stemmer
som lever på innsiden av ordene

Knirkingen innefra et tomt rom
Lyden av åretak fra et vann der ingen
ror. Ord jager gjennom språket. Minner
løper gjennom erindringen

Hva spørres og hvem blir spurt
Vi griper det som er nærmest for hånden
Vi dekker bordet, skjærer brødet, spiser
åpner dørene, tar på hverandre og ler

Verden er slik. Levende
sanselig nær. Det er vi som er skjult
for oss selv i labyrinter av språk
Det er vi som må tale i bilder




Diktlesning av Morten Tutturen
Skrevet av Morten Tutturen, mai 1996.


Høsten ér kommen; såmmår`n ér ferbi.
Jorda har gitt det ho hadde å gi-.
Snart kommer en dag - om ho vil æller tør-.
at plauen ske skjéra før etter før.
Han ventær te jorda ér laglig og mør,
og lerke og vipe har fløgi mot sør,
og vasspipen skriker i skauen-.
Da svartnær`e etter plauen ...

Jorda, ho ga, og ævling ho bar
tå lys og med kraft frå en såmmår som var-.
Nå kommer plauen, og da blir`e svart.
Så blir`e klaka og frøsi og hardt.
Dér hvilær ho stilt etter ælt ho har gitt,
og så kommer snø`n og kler`o i hvitt.
Det stilnær i skauen, i tenung og kratt-.
Det stilnær på jorda når kvæld blir te natt.

Men natt blir te dag; det blir lyst; det blir mårrån!
Og vinter blir vår - og da blir det våronn!
Først blir`e mjukt dér`e før var svart!
Og lerka, ho sønger enda en gang,
enda et vers på en gammæl sang:
Sangen om livet og dau`en-,
om åker som gror etter plauen!


0 Comments

U L T R A

2/7/2020

0 Comments

 
Picture

Veronica Bruce og Karoline Bakken Lund Juli 2020 Eidsberg Kunstforening inviterer til en utendørs utstilling med en serie nye arbeider av kunstnerduoen Veronica Bruce og Karoline Bakken Lund. I samarbeid med Festiviteten i Mysen, Indre Østfold Kommune og Foreningen for Høytorp Fort erklæres utstillingen åpen fra 3 juli og står til 1 august. Verkene kan sees langs deler av helsestien fra Eidsberg Kunstforening opp til Høytorp Fort; på Festiviteten, en tidligere tennisbane og bygg 12 på fortet.

Den Oslo baserte kunstnerduoen bestående av Veronica Molin Bruce og Karoline Bakken Lund er en tverrkunstnerisk utveksling som har arbeidet sammen i over fire år. Bakken Lund har en sterk forankring i tekstil - skulpturelt, scenografisk og på kropp i performative narrativ. Bruce har bakgrunn i billedkunst, samtidsdans og koreografi, flytende mellom roller og formater. Deres felles praksis utforsker spesielt skulptur. De undersøker møte mellom deres kunstnerskap med iboende nysgjerrighet for det bevegende i materialer, sammensmeltninger mellom ulike teknikker, håndverk og kontekst, og en lek med persepsjon og referanse. Bruce og Lund arbeider med ulike måter å arbeide sammen på i spørsmål om hva det vil si å samarbeide, også i andre konstellasjoner og prosjekter. De har tidligere vist arbeider på blant annet Destiny’s Atelier, Bergen Kunsthall og Palmera. Fremover arbeider de opp mot separatutstilling på Interstate Projects i New York. Duoen har utviklet et tett samarbeid med Rauma Ullvarefabrikk. Også i dette prosjektet benyttes overskuddsgarn fra ulike typer garn fra norske saueraser.

Ultra viser en serie nye stedsspesifikke arbeider håndtuftet i norsk ull. Gjennom et nomadisk møte ønsker arbeidene å inntre som arkitektoniske integreringer i nærmiljøet, med vridninger og spørsmål om hvilke typer materialer som “tilhører” og oppfattes som “naturlige”. Verkene er tenkt som et bidrag inn til aspekter en kanskje tar for gitt i hverdagen, som løfter det taktile, strukturelle og kroppslige i bevegelse.

Støttet av Kulturrådet, Indre Østfold Kommune og Rauma Ullvarefabrikk

Som en observasjon på verkenes påvirkning av værforhold og tid, bruk gjerne hashtag #ultrabrucelund ved bildedeling 
​


Verk 1:
Tittel: Nr. 28
Plassering: Balkong, Festiviteten
Bruce og Lund, 2020
Tuftet norsk Dalasau ullgarn på bomullslerret

Verk 2:
Tittel: 1920
Plassering: Nedlagt tennisbane, hundepark
Bruce og Lund, 2020
Tuftet med en blanding av uvasket norsk Spæl- og Dalasau ullgarn på bomullslerret

Verk 3:
Tittel: Bygg 12
Plassering: Bygg 12, Fortet
Bruce og Lund, 2020
Tuftet norsk Spælsau ullgarn på bomullslerret

​

Bilder fra verk 3
0 Comments

Besøk kunstverden i digitale flater

24/4/2020

0 Comments

 
Som leder av kunstforeningen ønsker jeg å gi dere noen snarveier til hvordan oppleve kunst og kultur hjemme fra egen stue. Selv besøker jeg sidene flittig og synes det er en glede å kunne utforske kunstverden til tross for dagens pandemisituasjon.  

For kort tid siden publiserte WHO en rapport som bekrefter at kunst spiller en betydelig  rolle for vår helse, både fysisk og psykisk.  Ved å betrakte kunst berøres våre sanser! Denne berøringen tror jeg bidrar til en erkjennelse av hvem vi er som individ. For å si det på en enkel måte vil det å betrakte kunst vekke minner i form av opplevelser, følelser og erfaringer fra ditt eget liv. Kunsten skaper med andre ord rom for å reflektere. 

I dag står verden "stille". Vår omgangskrets er blitt begrenset til et fåtall, noen er i karantene og enkelte er i isolat. Da er det godt å få være en del av den positive utviklingen som er kommet grunnet korona. Det å dele kunst over nett gjennom virtuelle rom, bilder, formidling i form av video, skoleoppgaver, m.m.

​Det skjer mye spennende om dagen og i vår hovedstad reises det flere nye museer og gallerier. To av den er Munchmuseet og Nasjonalmuseet. Edward Munch er omtalt flere steder. Blant annet kan du oppleve Munchmuseets samling. Magasinet Plenty skrev 25. november 2018 følgende artikkel Ja, vi elsker Munch - for helvete. Artikkelen tar for seg filmen Munch i Helvete og NRK presenterer sin versjon av filmen på deres nettside. Er du lærer og vil ha et ferdig opplegg om Munch anbefaler jeg Kunst i skolen.  Sistnevnte tilbyr flere gratis læringsressurser i disse koronatider.

Vi i Eidsberg Kunstforening presenterte i 2015 utstillingen "Selvportretter og skjebnefotografier", et prosjekt utarbeidet av Norske Kunstforeninger. I forbindelse med utstillingen fikk fjerde-/femteklasser på hvert utstillingssted tilbud om workshop/omvisning med Robert Meyer. Elevene lagde selv  fotografiske selvportretter i etterkant av workshopen. Det kanskje mange ikke vet er at Munch selv var en av de første som var ute med fotografiske selvportretter. Hva med å utfordre deg selv på noen selfier du kan sende venner og bekjente ?

Nasjonalmuseet gir deg nå mulighet til å lage ditt helt eget kunstarkiv på deres hjemmeside. Her finner du 44 000 kunstverk og objekter fra Nasjonalmuseets samling. Utforsk dine favoritter og lag dine egne samlinger.
Videre vil jeg anbefale et besøk hos Astrup Fearneley , Hennie Onstad Kunstsenter som nå tilbyr flere live arrangementer via deres artchannel, og Kunstnerens Hus som i tillegg til kunstvisning har egen hjemmekino, her er det viktig å følge med på visningstider! Flere av disse institusjonene tilbyr også gode opplegg for skole. 

Selv følger vi med på de råd som gis og velger foreløpig å holde vårt galleri stengt. Frem til da, ta godt vare på dere selv og sørg for å holde helsen ved like ved å oppsøke kunsten. 

​Beste hilsen, Hege Evensen, leder for Eidsberg Kunstforening. 
0 Comments

Galleri Festiviteten holder stengt inntil videre grunnet koronavirus og oppfordring fra helsemyndighetene

12/3/2020

1 Comment

 
Picture
Fotografi: Hege Synøve Kolstad Evensen. Bildet er representert på utstillingen FOTOGRAFI som for tiden er avlyst grunnet koronavirus.
Etter råd fra helsemyndighetene holder Galleri Festiviteten stengt inntil videre! Det betyr at helgens arrangement er avlyst! Vi oppfordrer folk nå om å følge de råd som blir gitt. Unngå folkemengder, vask hender godt, og bruk tiden til å dyrke dine kulturelle interesser innenfor husets fire vegger. Vi i Eidsberg Kunstforening vil nå kommunisere via vår nettside eidsbergkunstforening.no, vår Facebook side og her på Instagram. Viktig informasjon og oppdatering til medlemmer om årsmøte, arrangement m.m. vil bli sendt personlig på mail. Beste hilsen, Eidsberg Kunstforening ♥️
1 Comment

TORHILD BERG

23/2/2020

0 Comments

 
Den 17. januar åpnet vi Thorild Bergs utstilling i Galleri Festiviteten.  Berg forvandlet vårt galleri til en frodig oase med sine eventyrlige og fargerike arbeider. Berg arbeider med variert teknikker og viste her blant annet grafiske trykk, akvarell, tegning, med flere. Mange besøkende beskrev utstillingen som "fargerikt, frodig og vakkert. Som å møte våren".  Berg er opprinnelig fra Oslo og er nå bosatt i Eidsberg. Hun jobber som lærer på Einar Granum Kunstskole.  Fikk du ikke med deg utstillingen, men ønsker å vite mer om kunstneren kan du besøke hennes hjemmeside her: ​http://www.torhildberg.no/

Vi i Eidsberg Kunstforening takker for en meget godt besøkt utstilling!
Picture
0 Comments

Med ønske om et godt nytt år!

13/1/2020

0 Comments

 
Kjære gjester og medlemmer til Eidsberg Kunstforening.
Vi i Eidsberg Kunstforening vil ønske dere alle et riktig godt nytt år. Vi er allerede snart ferdig med 2020s første to uker og ser frem i mot et spennende program dette året. Årets første utstilling åpner allerede nå på fredag den 17. januar klokken 19:00, og det er en stor glede å få presentere Torhild Bergs arbeider på Galleri Festiviteten. Utstillingen vil stå frem til søndag 2. januar.

Program 2020:
10. - 14. februar: Kulturelle skolesekken for Eidsberg Ungdomsskole 10. trinn med Reidar Aulie.
29. februar - 15. mars: Hege Evensen
25. april - 10. mai: BRUCE & LUND
05. - 20. september: Knut Odvar Solberg
17. oktober - 01. november: Aulie og Strøm v/Halvard Haugerud
12. - 15. november: Elevutstilling v/Medier og Kommunikasjon Mysen vgs
21. november - 06. desember: medlemsutstillingen

I tillegg til fastsatt program ønsker vi å legge til rette for kurs og turer. Vi fikk inn flere gode innspill under meldemsutstillingen før jul og oppmuntrer dere til å ta kontakt dersom dere har ønsker for 2020. I desember hadde vi et tegnekurs med Olav Tokerud og hans teknikker innen sjangeren Urban Sketches. Dette var vellykket og det har kommet inn ønsker om kurs nr. 2. Det er moro.

Vi håper på godt besøkende også for 2020. Det vil bli kalt inn til et årsmøte i mars, nærmere info kommer.

Beste hilsen
Eidsberg Kunstforening.
Bilder fra tegnekurs med Olav Tokerud
0 Comments

To av mine favoritter samlet om mitt hjemsted, Mysen.

4/12/2019

1 Comment

 
En er god på ord, i form av bilder. En er god på bilder, i form av ord.

Av Hege Synøve Kolstad Evensen, leder i Eidsberg Kunstforening.

"I dag syng eg til deg, utan fornuftig grunn eller djupare mening. Jo, altså, meininga ligg på nattbordet mitt. Alt mulig fell ut av den vesle grøne boka ...". Stemmen til Grytten er myk og stillferdig. Hans skildringer gjennom dikt er for meg et høydepunkt i ukas Salongen på NRK P2. Nå snakker Grytten om meg, han snakker om oss, han snakker om Mysen! "Det vesle livet, fanga av Espen Tveit ...". Espen Tveit skildrer oss mennesker og våre liv gjennom stillhet. Dette er mine ord, og min opplevelse av Tveits arbeider. Med boken i min hånd kan jeg lene meg tilbake i en stol i min egen lille stue og la bildene fylle en hel liten evighet. Jeg kan stoppe tiden, Tveit kan stoppe tiden, kun med lyden av regnet som treffer vindusruten hviler mitt blikk i stillhet på disse små evige øyeblikk som skildrer et liv, i og på Mysen. Denne lille grønne boka, utformet som et personlig fotoalbum, har nådd Gryttens hjerte og satt spor. Fjerne steder kan føles eksotisk. Kanskje oppleves Mysen for en Bergenser som eksotisk. Vi bor ikke et sted, stedet bor også i oss sier Grytten. Uansett kjenner jeg at mitt hjerte blir varmt når Frode Gryttens stemme fyller stuen, og snakker om livet på Mysen! Et sted jeg ville flykte fra, men likevel kom tilbake til. Et sted jeg treffer mennesker som gir meg trygghet. Et sted jeg kan få vokse og være kreativ. Et sted der min familie og mine venner er. Som Grytten selv sier i song til Mysen; "I belong here, where the heart is!". Som Kunstforening var det en ære å huse Tveits fotografier. Som leder var det en ære å få intervjue Tveit med et publikum tilstede. Som et menneske i Mysen med interesse for de dagligdagse ting, for kunsten og poesien, er det en ære å få besøk av Tveit i egen stue. 

Og, ja, det er poesi det er. Det være seg fotografi eller dikt. Espen Tveit er god på ord, i form av bilder. Frode Grytten er god på bilder, i form av ord.

Jeg lar nå disse to skapende mennesker være og gir dere lyden av Frode Grytten gjennom Salongen 30. november og bilder av Espen Tveit og hans Popup-utstilling og boklansering tildligere i høst. Skru opp volumet, len deg tilbake og betrakt øyeblikkene fra Tveits bok; OH, MYSEN, MY LITTLE TOWN.


https://radio.nrk.no/serie/salongen/MKRH04010619/30-11-2019 

​Spol frem til 35:50

Espen Tveits Hjemmeside:
http://www.espen-tveit.no/

Forbundet Frie Fotografer:
https://www.fffotografer.no/medlemmer/espen-tveit
​

Se bilder fra boken:
https://journal-photobooks.com/products/espen-tveit-oh-mysen-my-little-town

Mediedekning:
https://morgenbladet.no/boker/2019/10/mysen-mitt-mysen
https://indre24.no/2019/09/21/espen-tveit-med-ny-fotobok-fra-mysen/
https://www.smaalenene.no/fotoalbum/lokale-nyheter/mysen/bilder-apning-av-fotoutstilling-med-espen-tveit-i-mysen/g/5-38-717342
https://www.eidsbergkunstforening.com/blogg/espen-tveit

Kjøpe boken:
https://journal-photobooks.com/products/espen-tveit-oh-mysen-my-little-town
https://www.tronsmo.no/bok/9789187939419/OH__MYSEN__MY_LITTLE_TOWN


1 Comment

MEDLEMSUTSTILLINGEN 2019

24/11/2019

1 Comment

 
Det er en glede for meg som leder i Eidsberg Kunstforening å få åpne årets høydepunkt, medlemsutstillingen 2019.

For Eidsberg Kunstforening er det viktigste publikum våre medlemmer! Som medlem har du tatt et bevisst valg. Et valg som bekrefter at du som menneske er ikke bare er interessert i kunst, men at du også er et lekende, åpent og nysgjerrig individ. For meg å komme med en slik påstand er kanskje noe vågalt, men kunst sier faktisk noe om vår posisjon i et samfunn.

Jeg kan starte med å stille spørsmålet; «Hva er kunst?».

Med et raskt søk på Internett forteller blant annet Store Norske Leksikon at kunst etymologisk handler om det å kunne, det å ha en ferdighet. I så tilfelle vil selv en fortreffelig matrett være kunst eller høy måloppnåelse innen idrett. For ikke å snakke om et håndverkerfag som for eksempel tømrer. Jo, det er en kunst å kunne prestere til noe som fører til anerkjennelse og beundring. Men da snakker vi om kunst som en kunnen. Men hva med berøring? En kunnen som berører og skaper rom for refleksjon? For er det ikke nettopp det kunsten handler om? Evnen til å skape en reaksjon? En dialog mellom skaper, verk og betrakter?

Så kan man spørre seg; «trengs det en ferdighet for å kunne betrakte kunst?». For det er jo det det i det store og hele handler om for medlemmer som et publikum, lysten til å betrakte kunst. Til det er svaret både ja og nei.

I helgen ble jeg presentert for en funfact. I 2011 satte James Franco (en amerikansk skuespiller, regissør, filmprodusent og maler) navnet sitt bak et prosjekt kalt «museum for ikke-synlig kunst». En kvinne ved navn Aimee Davison betalte 10 000 dollar for et ikke synlig kunstverk kalt «fresh air». Begrunnelsen for hennes valg var «We exchange ideas and dreams as currency in the New Economy». Artikkelen finner dere her.

Selv blir jeg sittende igjen med en følelse av undring og provokasjon. Er dette kunst? Og det er da jeg med slike store spørsmål erkjenner at jeg må søke svar innen filosofien. Med en slik funfact blir kunst langt mer gåtefull enn hva jeg som individ klarer å ta innover meg. For å finne en begrunnelse for kunstbegrepet i en slikt utvidet erkjennelse vil jeg ta for meg kunsten som et fenomen. Innen fenomenologien handler da kunst om hvordan valgt fenomen fremtrer for meg som betrakter. Og da faller regleverket om rett og galt bort. Isteden handler kunsten om hvordan jeg som betrakter opplever det jeg ser, eller i dette funfactets tilfelle ikke ser, men likevel sanser og lar meg berøres av det være seg undring eller provokasjon. Så er da kanskje kunst ikke bare det som imponerer og lar seg måle med det jeg opplever som vakkert, men heller det som skaper undring og fører til refleksjon som betrakter.

Folkeopplysningen på NRK lanserte 18.november episoden KUNST. Serien undersøker hvordan vi mennesker lar oss lure til å tro eller å skifte mening om hva som er rett og galt det være seg kunst, algoritmer, eller politisk syn for å nevne noe. Programleder Andreas Wahl skaper kunst i Jan Christensen navn. (Jan Christensen er en norsk billedkunstner som bor og arbeider i Berlin og Oslo. Han har et allsidig kunstnerskap som varierer mellom blant annet maleri, installasjon, skulptur og fotografi). Det er godt å se at programleder føler seg på tynn is i oppstarten, likevel er det til ettertanke at noen blir lurt. Hvordan får han det til? Ved hjelp av andre mennesker rundt seg. Fellesskap og idéutvikling er nøkkelen, og han argumenterer det med hvordan de store innen kunsten jobber, med et helt team av håndverkere.

Jeg er ingen rørlegger, derfor ber jeg om hjelp når vasken lekker. Jeg er ingen snekker derfor hyrer jeg inn fagfolk når huset skal syes om. Vi må respektere håndverket og vi må sette pris på idérikdom. Det er ingen tvil om at det er et skille mellom kunnen og erfaring. Selv sier jeg at jeg ikke er en fotograf selv om fotografiet er en av mine måter å uttrykke meg på. Jeg er ingen kunster selv om jeg elsker å skape. Det jeg vet er at jeg er et skapende menneske og jeg liker å uttrykke meg visuelt, på lik linje som dere som er skaperne bak disse arbeider som i dag pryder vårt galleri. Likevel så er det arbeider som ikke bare berører, men også hviler stødig i form av sitt presise og vel gjennomtenkte materialvalg, komposisjon og teknikk. Arbeider som skaper undring og refleksjon. Arbeider som oser av selvsikkerhet og røper år med erfaring. Så er da kanskje et skille mellom de som kan titulere seg som kunstnere mens vi andre kaller oss amatører. Det som er viktig er denne lille spiren til liv, en mening bak det å være et menneske!

Andreas Wahl fikk ikke solgt noen bilder selv om Jan Christensen signerte verkene. Selv savner jeg programmet Nasjonalgalleriet som i en lang tid gikk på NRK og gjorde det norske folk oppmerksom på hva kunst kan være og hvordan kunsten fungerer som institusjon. Det jeg er glad for er at vi har vårt eget galleri som kan gi lokalbefolkningen en kulturell opplevelse innen visuell kunst. La oss sammen skape en kultur for de lekende, åpne og nysgjerrige individene.
 
Årets medlemsutstilling oser av variasjon over både teknikk, uttrykk og tema. Det å være en kunstforening fordrer at vi kan vise profesjonell kunst, men også være en arena der amatører kan få teste ut sine arbeider på et møtende publikum.

Vi som kunstforening gleder oss over årets begivenhet og håper mange vil ta turen oppom vårt galleri, Galleri Festiviteten i Festivitetens Kino og Kulturhus.

Jeg vil rette en ekstra takk og gratulere, Kåre Brynjulvsrud, Svanhild Rueslåtten Knutsen, Elise Tokerud, Eileen Elise Røstvik, Mia Engesvik, Olav Tokerud, Thore Fredrik Ødegaard, Gro Elnes, Whes Vasavilbazo, Britt Juul, Judith Gaasland, og Grethe Ingebrigtsen med årets medlemsutstilling!

Nyt verkene, galleriet, menneskene og atmosfæren. Velkommen til vårt galleri!
Med vennlig hilsen, leder i Eidsberg Kunstforening Hege Evensen
 
 
1 Comment
<<Previous
Forward>>

    Archives

    February 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    January 2021
    November 2020
    September 2020
    July 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019

    Categories

    All

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Hjem
  • Utstillinger
  • Kontakt
  • Om oss
  • Søke utstillingsplass
  • Blogg